Dvougólový náskok na výhru nestačil. Opava nezvládla koncovku, s Brodem padla v prodloužení

  • úterý 12. března 2024
  • Filip Lefenda

Opavští hokejisté vstoupili do osmifinálové série play off s Havlíčkovým Brodem porážkou 3:4 v prodloužení. Slezané přitom měli duel rozehrán fantasticky, když byli po většinu času lepším týmem a ještě ve druhé polovině třetí třetiny vedli o dvě branky. Hosté ale v závěru dvěma slepenými góly zadělali na prodloužení. V tom svěřenci trenéra Zdráhala nevyužili obrovskou šanci, aby záhy sami inkasovali. První bod tak putuje na Vysočinu. Odveta je na programu ve čtvrtek od 18 hodin na ledě soupeře.

OF1, úterý 12. 3. 2024

HC Slezan Opava

3:4p (1:0, 2:1, 0:2 - 0:1)

BK Havlíčkův Brod

Branky a nahrávky: 13. Rousek (K. Stuchlík, Adamec), 24. Káňa (K. Stuchlík, Rousek), 40. Rousek (Štindl, Brada) – 27. Kopic (Pártl, Č. Novák), 54. Kopic (D. Vacík), 57. P. Kuchta (Havlát, Ja. Novák), 74. Havlát (Bureš, Ja. Novák). Rozhodčí: Rapák, Gebauer – Rychlý, Frais. Vyloučení: 5:5. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 391. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:4. Stav série: 0:1.

Slíž – Šindelář (C), Foltýn, Štěpánek, Ervasti, Pachula, Adamec, Jak. Ludvík – Kotásek, Beránek, Káňa – Kadula, Buršík, Hendrych – Štindl, Vašenka, Vojtovič – K. Stuchlík (A), Brada, Häring – Rousek (A)

Č. Novák – Benák, Ja. Novák (A), M. Krejčí, Vala, Kerber, D. Vacík – Voříšek (A), Valášek, Tecl – Kopic, Pártl, Endál – P. Kuchta (C), Havlát, Bureš – Dymák, Košťál

První velkou šanci měli domácí, v závěru 4. minuty otřel Stuchlík střelu zápěstím z vrcholku pravého kruhu o horní tyčku. Na protějším konci kluziště musel Slíž zasahovat lapačkou proti Teclově zakončení z mezikruží.

V 10. minutě vyfasoval hostující Pártl dvojitý trest a Opava šla v dlouhé přesilovce do vedení. Po Adamcově posunutí podél levého mantinelu narýsoval Stuchlík kolmici ke vzdálenějšímu pravému kruhu a Tomáš Rousek pálil křižmo z nápřahu do vzdálenější spodní části branky. Posléze se ještě domácí dostali do brejku dvou na jednoho, Stuchlíkovi se ale vrátil puk až příliš před branku, kde už neměl dostatek prostoru na zakončení.

Do druhé třetiny vstoupil aktivněji celek z Vysočiny, přesto se z druhého gólu radovala Opava. Po vyhraném buly v útočném pásmu se neposedného puku zmocnil Tomáš Káňa a ranou švihem nad Novákovu vyrážečku vymetl pravou horní šibenici.

Havlíčkův Brod ve 27. minutě snížil. Brankář Novák našel rozehrávkou ve středním pásmu Pártla. Ten potáhl puk po pravé straně a vracečkou mezi kruhy vybídl Marka Kopice k zakončení do odkryté většiny branky.

Opava po inkasovaném gólu přidala. Dokonce si vypracovala hned několik velkých šancí během vlastního oslabení. Káňovu kličku vypíchl vleže Novák, který následně likvidoval betony i střelu Vašenky z levé strany. Chvíli poté si sjel Beránek od levého mantinelu až k pravé tyči. Položil si Nováka, z úhlu ale nestřežený prostor netrefil.

V samotném závěru třetiny nejprve nemohla platit trefa Štindla, jenž střílel po přihrávce od zadního mantinelu pod víko posunuté branky. Další opavská akce už ale přinesla zaslouženou radost. Tomáš Rousek si nejprve sklepl nahození od levého mantinelu a v pádu mířil z otočky vedle pravé tyče. Puk se k němu ale po chvíli dostal od zadního hrazení znovu a na druhý pokus už opavský kanonýr střílel přesně nad beton Nováka.

Zkraje třetí třetiny bylo Šindelářovo nahození od modré čáry tečováno a přistálo na horní síti. Nebezpečný byl i následný závar před Novákem.

Havlíčkův Brod postupem času přidal a na konci 54. vykřesal naději. Vacíkovo křižné nahození od pravého mantinelu usměrnil se štěstím do branky Marek Kopic. V čase 56:10 pak přišla další studená sprcha pro Opavu. Slížovi se nepovedlo odehrát ideálně kotouč. Ten se od zadního mantinelu odrazil mezi kruhy a Petr Kuchta jej pohotově napálil mimo lapačku brankáře do sítě.

Zápas tak pokračoval po čtvrthodinové pauze prodloužením pět na pět. Brada si sjel zleva až před branku, na poslední chvíli mu znemožnil zakončení Novák, jenž mu vložil do jízdy hůl. Obrovská možnost se poté zrodila na druhé straně. Endál střílel zleva křižmo do vzdálenější pravé tyčky. V 70. minutě se Vašenka prodral po buly přes několik protihráčů, Novák jeho bekhendový pokus vyčapal. Bylo to s faulem, Opavě ale přesilovka nevyšla.

Klíčové okamžiky přišly v 74. minutě. Novák vyjel daleko z branky, jenže neodehrál puk podle svých představ. Šindelář ho posunul nalevo pod sebe, Ludvík ho potáhl do kruhu a vystřelil, odkryté zařízení ale minul. Havlíčkův Brod poté, co přežil takřka infarktovou situaci, sám udeřil. Slíž vyrážel střelu od modré čáry, přišel ale o hůl. Následně tak nedosáhl na ránu Roberta Havláta, jenž mířil po přihrávce z levého rohu kluziště z bezprostřední blízkosti branky do její levé části mimo lapačku.

Opava tak v krnovském azylu promarnila dvougólové vedení a vstoupila do play off porážkou 3:4 po prodloužení. Druhý zápas osmifinálové série je na programu ve čtvrtek v Havlíčkově Brodě. Hrát se bude znovu od 18 hodin.


Ohlasy trenérů

Pavel Zdráhal (trenér Opavy): „Ukázalo se, že zápas se hraje do poslední vteřiny. My jsme v závěru třetí třetiny ne že přestali hrát, ale dali jsme soupeři šanci. Havlíčkův Brod to vycítil a bylo vidět, jak je kontaktní gól na 3:2 nakopl. V tu chvíli byli rázem lepší. Poté v prodloužení jsme měli šance, a to gólové. Ne takové, které se mohou, ale které se musí proměnit. Asi zapracovala psychika, šance jsme nevyužili a zákonitě přišel trest v podobě inkasovaného gólu. Je to škoda, protože jsme zápas měli velmi dobře rozehraný. Místy jsme hráli skvěle, ale bohužel jsme měli i pasáže, kdy jsme vypnuli. Série pokračuje, teď musíme dát hlavy nahoru a jít dál.”